Följ oss

Värdegrundsfascismen

Gillar du svensk film? Då är du troligen en unik rödgrön snöflinga

Politikfakta

Publicerad

den

Gillar du svensk film? Går du på bio och tittar på svensk film? Då är du garanterat en unik rödgrön snöflinga.

De senaste åren har svenska biobesökare ratat svensk film som aldrig förr. Biobesöken till svenska filmer minskade med 31 procent 2019 i jämförelse med 2018. Svenska filmer stod förra året för 13,2 procent av besöken till svenska biografer – en halvering sedan 2014. Detta trots att biograferna visar fler och fler svenska filmer.

Varför vill då svenskar inte se svensk film? Det är inte så konstigt. De suger. Rejält. Och varför suger de? Jo, för att Miljöpartiet har politiserat filmstödet och tvingat Svenska Filminstitutet (inte motvilligt) till att endast godkänna stöd till filmprojekt som har ”rätt” uppsättning kön och hudfärg samt har ”rätt värdegrund”. Denna värdegrundsfascism har lett till flera katastrofår inom svensk film. Samtidigt kliar de sig i huvudet och undrar varför – fast svaret är mer än uppenbart: Svenska folket är inte intresserade av vänstervriden PK-film som finansieras av våra skattepengar.

Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot och ledamot i kulturutskottet med ansvar för filmfrågor, är starkt kritisk till den rödgröna regeringens identitetspolitiska: ”Allt detta har skett med den rödgröna regeringens goda minne. Det är inte bara inom filmpolitiken som regeringen klåfingrigt ger sig på kulturen, utan det har också skett på andra kulturpolitiska områden, exempelvis museerna. Medan detta sker så har företrädare för regeringspartierna gjort det till ett mantra att tala om vikten av ’armlängds avstånd’ och konstnärlig frihet inom kulturpolitiken. Samtidigt anklagar regeringen SD-politiker ute i kommunerna för att vilja detaljstyra kulturen. Det finns ett ord för detta – hyckleri”.

Läs hela artikeln på Nyheter Idag

Copyright © 2019 Politikfakta. Alla bilder som har Politikfaktas logo är dock helt fria att dela och sprida enligt Creative Commons CC0 “No Rights Reserved”.