Följ oss

Skrota Public Service

När ska ni börja granska er själva, public service?

Politikfakta

Publicerad

den

Vidriga ladugårdar med kor som far illa i all ära – ett bra och viktigt reportage – men när ska ni börja granska makten, public service? När ska ni börja granska er själva?

Public service ska ”spegla hela Sverige”, heter det. Ändå undviker public service vissa ämnen som ett bränt barn skyr elden. När ska ni börja granska det som står er närmast om hjärtat? När kommer SVT:s kritiska granskning av Klimatångest-Greta? ”Klimathotet”? Veganismen? Stefan Löfven? Morgan Johansson? Feminismen? Pride? Jämställdhetsmyndigheten? UNHCR? FN? Hijab-aktivismen? Islamiseringen? Judehatet inom vänstern? BRÅ? SIDA? Jerzy Sarnecki? Migrationsverket? Socialdemokraterna? Vänsterpartiet? Miljöpartiet? Centerpartiet? Eller varför inte public service? Ja, varför har ni ännu inte granskat er själva? Ni är ju ett av Sveriges mest ifrågasatta företag – med mycket stor skattefinansierad makt och stort inflytande. Det vore ett riktigt maffigt projekt för Uppdrag Granskning att sätta tänderna i – om nu inte Robert Olsson förstört allt civilkurage på samhällsredaktionen i Göteborg? Denne Robert Olsson återkommer vi till om en liten stund.

Public service rekryterar ofta och gärna medarbetare från ”opartiska” socialdemokratiska Aftonbladet. Foto: Poltikerveckan Almedalen

Alla stora företag i Sverige tvingas varje år göra en revision där de ”kritiskt ska granska, bedöma och uttala sig om ett företags redovisning och förvaltning”. Och eftersom en av public service viktigaste grundstenar är ”opartiskhet” så borde en årlig revision av medarbetarnas förmåga till att vara just opartiska kritiskt granskas och bedömas. Vore inte det helt naturligt? Vi som betalar era löner har rätt att få veta. Vi äger er.

”SVT har ingen vänsterlutning”, säger Sveriges Televisions vd Hanna Stjärne (SVT Go’kväll 2020-01-30). Skärmdump SVT

Allt vi har att gå på nu är en undersökning av Kent Asp, professor i journalistik, vid Göteborgs universitet från 2011, där det framkom att: ”52 procent av alla journalister som jobbar på Sveriges Television tycker bäst om Miljöpartiet. Hos Sveriges Radio uppgav 54 procent av journalisterna att de tycker att Miljöpartiet är det bästa partiet. Inom public service-sfären sympatiserar över 80 procent av journalisterna med de rödgröna partierna”.

Nej, ni är fortfarande ett demokratiskt problem för samhället, public service!

Kent Asp beskrev public service onaturliga partisympatier som ”ett demokratiskt problem”. Det borde varit en väckarklocka för er redan för nio år sedan eftersom ni då liksom nu fortfarande ser er som ”en viktig del av det demokratiska samhället”. Nej, ni är fortfarande ett demokratiskt problem för samhället, public service!

Och här står ni 2020 – fortfarande ogranskade. Detta innebär att public service idag är en skattefinansierad organisation som utgör ett demokratiskt problem för Sverige. Hör ni inte själva hur sjukt det låter? Det borde räcka för er för att ni genast ska syna era metoder och era medarbetare i sömmarna.

Per-Axel Janzon som var journalist på Utbildningsradion hade en programidé att göra ett kritiskt reportage om UR:s normkritiska värdegrund. Programmet stoppades. Per-Axel Janzon stoppades – och blev utfryst.

Per-Axel Janzon tvingades sluta för att han ville se kritiskt på ”klimathotet” och UR:s normkritik. Foto: Privat

Per-Axel skulle köpas ut och sluta omedelbart – mot att han höll tyst.

Sedan kom en av UR-cheferna med ett avtal som innebar att Per-Axel skulle köpas ut och sluta omedelbart – mot att han höll tyst. Han vägrade att skriva på. Men Utbildningsradion var så desperata att bli av med Per-Axel så att de strök ”munkavleparagrafen”. Per-Axel godtog avtalet: ”Det kändes faktiskt som en befrielse att lämna företaget”.

En bidragande faktor till att UR snabbt ville bli av med Per-Axel var naturligtvis att han även ifrågasatte ”klimathotet” och varför public service inte rapporterat ett ord om de 140 forskarna som i ett öppet brev till FN ifrågasatte det vetenskapliga underlaget för den klimatpolitik som idag tyvärr blivit en realitet. Därför blev Per-Axel pressad av Utbildningsradions ledning att avsluta sin anställning. För att han ville se kritiskt på ”klimathotet” och UR:s normkritik. Fullständig skandal!

Kommer du även ihåg programidén ”Sant eller falskt” – som skulle granska påståenden som sprids i sociala medier? Programmet var nästan klart för sändning när det stoppades. Anledningen? De hade skickat ut en enkät (som besvarades helt anonymt) till 1 500 SVT-medarbetare där de tillfrågades om sina partisympatier. Syftet var att bekräfta eller dementera den breda uppfattningen om att SVT är just ”vänstervridet”.

Det var Robert Olsson, programchef för samhälle vid SVT Göteborg, som lade ner programmet innan premiären. Han hade då varit programchef i drygt tre månader efter ett beslut från SVT:s högsta ledning. Något som orsakade stora konflikter och uppsägningar. Varför var han där? För att stoppa och mörklägga SVT:s partisympatier? ”I de frågorna vi vill ta oss an behövs nyanser, samtidigt som vi vill komma fram till starka konklusioner”, krystade han fram som förklaring på nedläggningen av ”Sant eller falskt”. Han sa sedan att enkäten ”kan kanske komma till användning i andra sammanhang. I någon publicering vi gör”. Det var 2016. Den har ännu inte publicerats någonstans. Innehållet måste helt enkelt vara så extremt vänstervridet att det inte går att ”nyansera”. Fullständig skandal!

Public service rekryterar ofta och gärna medarbetare från Södertörns högskola – ökänd för sin extrema vänstervridning. Foto: AleWi

Vad är det ni är så rädda för, public service? Är ni rädda för vad man kommer att hitta när någon vänder på era mossiga stenbumlingar? Att det skulle bli en ofattbar skandal när det kommer fram att svenska folket tvingas betala dyra löner till journalister vars partisympatier är en abnorm rödgrön avvikelse – som inte ens har förmågan att vara ”opartiska” eller ”spegla hela Sverige”? Självklart är ni det. Ni borde vara det.

Public service får inte ifrågasättas

”På Utbildningsradion har normkritiken blivit en så överordnad struktur att den inte får ifrågasättas”, skrev Erik Helmerson på DN om UR-skandalen. Och det är uppenbarligen efter den devisen som ni fortfarande lever. Ni anser att ni är så högtstående inom värdegrundsextremismen och den godhetsrunkande normkritiken att ni INTE FÅR ifrågasättas – inte ens av er själva. Det är riktigt riktigt sjukt.

Så trots att ni ser er som ”en viktig del av det demokratiska samhället” – ju längre granskningen av public service och era medarbetare dröjer – desto större och värre blir public service som demokratiskt problem för hela Sverige.

Ska public service skrotas en gång för alla?

Källor: SVT/Dagens Media/Aftonbladet

Copyright © 2019 Politikfakta. Alla bilder som har Politikfaktas logo är dock helt fria att dela och sprida enligt Creative Commons CC0 “No Rights Reserved”.