Följ oss

Klimathysterin

Nej, Expressen – vikingarna led inte av ”klimatångest”

Politikfakta

Publicerad

den

Foto: Nicklas Sjölund Larsson

Det är Expressens klimatalarmistiska reporter Ebba Larsson som idag som krystat ur sig en artikel med rubriken ”Beviset: Vikingarna led av klimatångest”. Det är en socialdemokratisk professor i svenska språket, Per Holmberg, som tolkat runorna på den berömda runstenen ”rökstenen”. Per har fått statlig skattefinansiering för att tolka runstenen under ett flera år långt projekt.

Skärmdump Expressen

”Tidigare tolkningar visade att det handlade om konflikter och krig mellan olika hjältar och folk, men den här skriften handlar snarare om konflikten mellan ljus och mörker”, säger Per Holmberg. ”Det är rimligt att tänka att man hade en medvetenhet om att klimatet kunde förändras på ett sätt som skulle drabba överlevnadsmöjligheterna”, menar professorn.

Detta tolkar han och naturligtvis Ebba Larsson som ”klimatångest”.

Han fortsätter: ”I vår tid är vi inte längre uppenbart beroende av det vi själva producerar, det gör att vi i dag kanske inte känner lite mycket ångest inför att jorden ska ge det som den behöver ge – trots att vi av allt att döma har större skäl till att känna en oro i dag än tidigare”.

För det första – det mesta han säger är hans personliga åsikter. Det står ingenstans på ”rökstenen” om någon oro, ångest, skörd, missväxt, ljus, mörker eller naturkatastrofer. Ingenting. För att få fram den tolkningen måste man krysta värre än när Ebba Larsson krystade ur sig sin artikel.

För det andra – ingen av de tidigare tolkningarna av ”rökstenen” av runforskarna Elias Wessén, Sigurd Agrell, Otto von Friesen eller Erik Brate har funnit minsta spår av det sosseprofessorn Per Holmberg och hans team nu påstår.

För det tredje – nej, vikingarna oroade sig INTE för klimatet – vikingar hade INTE ”klimatångest”. De oroade sig för missväxt orsakad av för mycket eller för lite regn – alternativt för mycket eller för lite sol. Det är oro för hur vädret ska bli. Det är inte ångest för förändringar i klimatet. Och om denna oro eller ångest finns ingenting att finna om på ”rökstenen”. Ingenting.

För det fjärde – varför anser en professor i svenska språket att vi idag borde ha ”klimatångest”?

För det femte – hur kan en tolkning vara ”beviset”, Expressen?

För det sjätte – professorn är socialdemokrat och dessutom statligt finansierad under flera år för att hitta på sin egen tolkning av runorna – det är som bäddat för ett falsarium. Nej, det här kan faktiskt inte tolkas på något annat sätt än att det bara är ett beställningsjobb – en stor humbug.

Från professor Per Holmbergs Facebooksida där han bland annat gillar sossetrollet Olle Thorell, klanpolitikern Leila A Elmi och Socialdemokraterna.

Källa: Expressen

Foto: Nicklas Sjölund Larsson

Copyright © 2019 Politikfakta. Alla bilder som har Politikfaktas logo är dock helt fria att dela och sprida enligt Creative Commons CC0 “No Rights Reserved”.