Följ oss

Svenska skolans förfall

PISA: Sverige slår världsrekord i elever som inte förstår testet

Politikfakta

Publicerad

den

Foto: Skärmdump Skolverkets PISA-rapport

JÖK-regeringen Löfven slår sig för bröstet (med god hjälp av regimtrogna SVT) efter att Pisa-undersökningen visat att svenska elever äntligen kravlat sig över OECD-genomsnittet. Men de glömde påpassligt nog nämna att över 11 procent av eleverna inte ens fick delta eftersom de inte förstår svenska. Det är den högsta siffran i hela världen. Ett pinsamt och föga smickrande världsrekord för den svenska skolan.

Men det hindrar inte att utbildningsminister Anna Ekström (S) får stå i SVT och utropa: ”Det här är en glädjens dag”. Och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson hängde på regeringens propaganda och hyllade den krisande svenska skolan: ”Det är en bekräftelse på att svensk skola är på rätt väg”.

Skolverket: Massinvandringens fel

Samtidigt så vet generaldirektören att Skolverket själva slagit fast att världsrekordet i exkluderade elever beror på massinvandringen: ”Detta beror framför allt på den stora invandringen under senare år, vilket medfört att en stor andel nyanlända elever exkluderats”, står det i deras egen rapport.

Pisa-studiens syfte är att mäta vilka kunskaper 15-åringar har i läsförståelse, matematik och naturvetenskap i 79 länder inklusive samtliga 37 OECD-länder. I Sverige så rensades alltså 11 procent av eleverna bort på grund av att de har alltför svaga kunskaper i svenska för att ens kunna förstå frågorna i testet. Det är mer än dubbelt så många som i andra länder – den högsta siffran i hela världen!

Jan Ericson skriver i en sarkastisk kommentar: ”I nästa mätning föreslår jag att vi räknar bort alla svagpresterande. Då blir vi bäst i världen!”.

Debattören Henrik Jonson skriver på Twitter: ”Tillämpar vi det här Pisa-redovisnings-genidraget på hela samhället löser vi både kriminalitetsproblematiken, kommunernas dåliga finanser och arbetslöshetsstatistiken i ett trollslag!”

Copyright © 2019 Politikfakta. Alla bilder som har Politikfaktas logo är dock helt fria att dela och sprida enligt Creative Commons CC0 “No Rights Reserved”.