Följ oss

Skandal

Granskar Näthatsgranskaren – fick datorer och mobiler beslagtagna av polis

Politikfakta

Publicerad

den

Foto: Facebook/Twitter/Youtube

Medborgarjournalisten Kjell Böhlin, som beskriver sig själv som ”gråsosse”, har under de senaste månaderna ägnat sig åt att granska Näthatsgranskaren och dess förgrundsfigur Tomas Åberg. Nu har djurplågaren Åberg polisanmält Böhlin för att denne twittrat om sitt grävande arbete. Polisen slog då snabbt till och beslagtog Böhlins alla datorer, mobiltelefoner och USB-minnen.

”De tog totalt två mobiltelefoner, fyra datorer, en padda och två USB-minnen. Och det är bara det jag sett är borta. Jag har fortfarande inte fått något beslagsprotokoll så det kan vara mer de tagit”, förklarar Kjell Böhlin.

Mer än en journalist inom alternativmedierna har dragit paralleller mellan polisens agerande mot Kjell Böhlin och deras behandling av Bilyana Martinovski, som greps av minst ett halvdussin uniformerade poliser för påstått förtal av en av systemets gunstlingar, aktivisten och medieforskaren Kajsa Klein. Katerina Janouch sammanfattar exempelvis sina tankar enligt följande:

”Att staten nu använder sig av den hårt belastade polisen för att statuera varnande exempel genom att utöva maktmissbruk mot dem som vågar protestera mot oegentligheterna i åsiktsförföljelse är inget annat än ett hot mot demokratin och totalt ovärdigt en västerländsk demokrati. Ytterst är det givetvis yttrandefriheten som är hotad och som beskärs, då människor skräms till tystnad och påtvingas en självcensur av rädsla för att falla i onåd hos makten.”

Tack vare Böhlins granskning hade framkommit hur Åberg satt i system att stämma pensionärer för påstått förtal riktat mot honom. Detta låter honom inkassera många mindre skadestånd och förlikningar – ett fullkomligt förkastligt sätt att missbruka rättsväsendet och gamla människor för egen vinning skull.

Copyright © 2019 Politikfakta. Alla bilder som har Politikfaktas logo är dock helt fria att dela och sprida enligt Creative Commons CC0 “No Rights Reserved”.