Följ oss

Skandal

400.000 utlänningar lever i Sverige utan styrkt identitet

Politikfakta

Publicerad

den

Foto: Pixabay

I dag lever drygt 870.000 personer i Sverige med så kallat samordningsnummer som ger dem rätt att verka och leva i Sverige utan att vara folkbokförda – men samtidigt ha rätt till sjukvård och tjänstepension. Vid en kontroll så visade det sig att 400.000 av dessa INTE kan styrka sin identitet och att 75 procent av dem från länder utanför EU också saknar arbets- och uppehållstillstånd.

”Vi har helt tappat kontrollen över vilka som är här”

”Vi har ett parallellsamhälle som bara växer. Vi har helt tappat kontrollen över vilka som är här. Det är människor som är rättslösa, men det kan också handla om människor vars avsikter att vara här är helt okända”, säger Marit Murphy Handelsberg, civil utredare vid gränspolisen.

Copyright © 2019 Politikfakta. Alla bilder som har Politikfaktas logo är dock helt fria att dela och sprida enligt Creative Commons CC0 “No Rights Reserved”.